Banner.

Banner Site.

vineri, 19 noiembrie 2010

Paula Herlo - Sănătatea noastră cea de toate zilele...

Dacă industria şi economia românească mai dau semne că ar putea ieşi din criză, sistemul sanitar mioritic este la pământ, iar şansele de a ieşi la lumină sunt aproape inexistente. Ce se poate face în aceste condiţii aflăm din noua campanie a Ştirilor PRO TV ”România, să fii sănătoasă!”, în care Paula Herlo şi Rareş Năstase fac o ”radiografie” a sănătăţii naţionale.

- Sistemul sanitar din România se apropie de faliment. Ce măsuri imediate crezi că se pot pune în aplicare acum?
În primul rând, ar trebui stopate scurgerile de fonduri şi contractele păguboase încheiate între spitale şi diverse firme. În al doilea rând, Ministerul Sănătăţii, Casa de Asi­gu­rări şi autorităţile locale ar trebui să controleze toate cheltuielile care se fac în sistem. De asemenea, spitalele trebuie dimensionate în funcţie de populaţia pe care o deservesc. Acum există spitale orăşeneşti care au pes­te 100 de paturi, dar nu au doctori, nu au asistente, iar cei care au rămas în spital nu au cu ce să-şi facă mese­ria. Aceste spitale înghit totuşi miliar­de de lei din buget. Ar trebui să fie închise sau eficientizate.
- Cât de mult ne putem baza pe sistemul privat?
Deocamdată, la noi, sectorul privat nu e foarte bine conturat. Operaţiile complicate tot în spitalele de stat se fac. E adevărat că pentru asta pacientul trebuie să cumpere medicamente sau materiale sanitare. Pentru că, deşi foarte mulţi medici au plecat, printre cei rămaşi sunt şi doctori dedicaţi, care vor să-şi facă meseria aici dar nu au cu ce.
- Ce se mai aude de Registrul Donatorilor, o altă campanie în care tu ai fost implicată?
Nu este funcţional încă, din cauză că ordonanţa de guvern, aprobată în primă fază, impunea anumite restricţii. În acest moment, pe site-ul Ministerului Sănătăţii există o nouă hotărâre de guvern care reglementează toate aceste lucruri, iar oficialii ministerului spun că va fi funcţional în luna februarie a anului viitor. Noi vom sta cu ochii pe ei şi, o dată la două-trei săptămâni, telespectatorii vor putea afla în ce stadiu se află Registrul Donatorilor Onorifici de Celule Stem.                                            
 












Sursa:protv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu