Inainte de Revolutie, o vizita la bulgari era vis pentru multi romani si era privita ca o veritabila iesire in Occident. Bomboanele si guma vecinilor erau foarte apreciate, desenele animate asemenea, iar cei din sudul tarii se puteau delecta chiar si cu meciuri de fotbal prinse cu parabolice improvizate.
Ulterior, statiunile bulgaresti de la malul marii au atras tot mai multi romani, care nu s-au lasat speriati cu una, cu doua, de hotii de masini din vecini, si au continuat sa se bucure la sud de Dunare de preturi mici in supermarketuri, inmatriculari de masini ieftine si restaurante convenabile. Cum stau acum lucrurile intre romani si bulgari, duminica, la Romania, te iubesc!, intr-o ancheta de Anca Nastasi.In ciuda faptului ca cei mai multi romani privesc Bulgaria de sus si o considera o tara mai corupta, mai saraca si mai nesigura decat Romania, mandria romaneasca e pusa la grea incercare atunci cand da piept cu cifrele. Bulgarii au deja un avantaj in ceea ce priveste salariul mediu net, 330 de euro, fata de cei 313 ai romanilor.
Mai mult decat atat, unii romani au trecut peste prejudecati, si-au urmat interesul si au deschis afaceri in Bulgaria, unde au descoperit un paradis fiscal, cu un impozit de doar 10% pe profit si un TVA considerabil mai mic decat in Romania. In ancheta realizata de Anca Nastasi, trei romani care au firme in Bulgaria dezvaluie ce i-a determinat sa-si relocheze afacerile si cum au fost primiti de vecinii de la sud de Dunare.
Cifrele vorbesc inca o data de la sine. In timp ce in Romania este perceput un impozit pe profit si dividende de 16%, bulgarii percep doar 10%, respectiv 5%. Impozitul minim pentru firme se ridica in Romania la 500 de euro pe an, in timp ce in Bulgaria el nu exista. Spre deosebire de Romania, unde, la fiecare salariu platit, 77% din net se duce la stat, in Bulgaria taxele nu depasesc 43% din net. La toate acestea se adauga chiria, costurile de intretinere mai avantajoase si stabilitatea, element ce nu poate fi neglijat, de vreme ce de trei ani conditiile fiscale din Bulgaria sunt neschimbate si mai bune decat oriunde in Uniunea Europeana.
Spre Bulgaria s-au indreptat nu doar unii romani care au vazut acolo un mediu mai favorabil afacerilor lor, ci si cei care au refuzat sa plateasca taxa pentru prima inmatriculare ce putea ajunge de trei ori mai mare decat pretul masinii. Oricat de veche si de ieftina ar fi o masina, chiar si cu volan pe dreapta, prima inmatriculare nu costa mai mult de 400 de euro, bani in care sunt incluse asigurarea obligatorie si ecotaxa.
Sursa:protv.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu